ΕΝΑΣ ΧΩΡΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΑΠΟΨΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ
ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΠΕ4 ΠΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ
ΜΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΧΡΗΣΤΟ ΓΚΟΤΖΑΡΙΔΗ

Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΛΑΥΚΗΣ

Στις 26 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στη Γλαύκη συνάντηση μαθητών της Γ΄ Γυμνασίου από το Γυμνάσιο Γλαύκης και από το Γυμνάσιο των εκπαιδευτηρίων "Ελληνογερμανική αγωγή".Η επίσκεψη-συνάντηση των μαθητών από την Αθήνα έγινε στα πλαίσια προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με θέμα: "Το δάσος", στο οποίο δραστηριοποιούνται από κοινού τα δύο σχολεία.
Οι δύο ομάδες μαθητών φωτογραφίζονται μαζί
Φωτογραφίες από τις δραστηριότητες στο δάσος
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που τα δύο σχολεία συνεργάζονται. Η συνεργασία τους άρχισε πριν από τρία χρόνια στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος «Φτερά της γνώσης» (Rural Wings www.ruralwings-project.net). Με τη βοήθεια αυτού του προγράμματος εξασφαλίστηκε προηγμένος εξοπλισμός δορυφορικής σύνδεσης υψηλής ταχύτητας λήψης και αποστολής δεδομένων για τα σχολεία της Γλαύκης (Γυμνάσιο, Λύκειο και ΕΠΑΛ).
Συνεχίζοντας την εποικοδομητική συνεργασία που αναπτύχθηκε τα  προηγούμενα χρόνια, στο πλαίσιο του νέου έργου SoRurall (http://www.sorurall.eu/), οι «εικονικοί» συμμαθητές είχαν την ευκαιρία να βρεθούν στο ίδιο χώρο για πρώτη φορά και να συμμετέχουν σε κοινές δραστηριότητες. Με την απαραίτητη τεχνογνωσία που προσφέρθηκε από τα εκπαιδευτήρια «Ελληνογερμανική Αγωγή» και με τη συνεργασία των καθηγητών των δύο σχολείων  στήθηκε κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα ένας ιστότοπος πειραματικών μεταδόσεων, στο γενικότερο πλαίσιο μιας εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και κοινωνικής δικτύωσης απομακρυσμένων σχολείων. Έτσι έγινε εφικτή η διαδικτυακή μετάδοση της κοινής εκδήλωσης και μπήκαν οι βάσεις για τη σύγχρονη επικοινωνία των δύο σχολείων και σε μελλοντικές δραστηριότητες, όπως χρήση εργαλείων προσομοίωσης από το διαδίκτυο, εικονικές επισκέψεις σε μουσείο και άλλα
Φωτογραφίες από την εκδήλωση
Ολόκληρη την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε καθώς και το συνοδευτικό υλικό όπως βίντεο, παρουσιάσεις κ.α., μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ. http://connect.ea.gr/eainglaukibroadcast
Στη συνέχεια οι μαθητές του Γυμνασίου της Γλαύκης συνεργάστηκαν με τους συμμαθητές τους από την Αθήνα σε δραστηριότητες που σχεδίασαν με τη βοήθεια των καθηγητών τους και οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο δάσος που βρίσκεται δίπλα από το σχολείο τους. Σχετικά με τις δραστηριότητες αυτές μπορείτε να δείτε στο Blog περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων που δημιουργήθηκε για την επικοινωνία των δύο σχολείων http://periballontikesdrastiriotites.blogspot.com.  
Τις δραστηριότητες σχεδίασαν με ιδιαίτερη φροντίδα οι εκπαιδευτικοί Γιώργος Τσικρικώνης, Αλεξάνδρα Κίτσου (Γυμνάσιο Γλαύκης) και Ρόζα Τρέσσου και Πέτρος Στεργιόπουλος (Ελληνογερμανική Αγωγή). 
Ο Δ/ντης του Γυμνασίου κ. Δ. Δόντσος και  η αρχηγός της ομάδας μαθητών από την Ελληνογερμανική Αγωγή κ.Ρόζα Τρέσσου

Η διαδικτυακή μετάδοση με τις παρουσιάσεις των μαθητών, το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού στο δάσος αλλά και ο αθλητισμός με ομαδικά παιχνίδια πριν και μετά την εκδήλωση, ενθουσίασαν και έφεραν κοντά τους μαθητές , οι οποίοι και θα συνεχίσουν να επικοινωνούν και να συνεργάζονται κατά τη διάρκεια της χρονιάς.
Σκηνές από την εκδήλωση
Η φύση, η μουσική, η παράδοση, η δραστηριοποίηση από κοινού και ... το διαδίκτυο αποτέλεσαν την «κόλλα» για ένα διαπολιτισμικό ψηφιδωτό επικοινωνίας των μαθητών.
Η κοινές δραστηριότητες προγραμματίστηκε να συνεχιστούν στην Αθήνα τον προσεχή Ιανουάριο.
Οι οργανωτές της συνάντησης Γ. Τσικρικώνης και Α. Κίτσου με έναν από τους βοηθούς τους
Και από το βήμα αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Δ/ντη του Γυμνασίου Γλαύκης Δ. Δόντσο για την υποστήριξη που παρείχε σε όλες τις φάσεις της προετοιμασίας και τα εκπαιδευτήρια "Ελληνογερμανική Αγωγή" για την συνεργασία και την πολύπλευρη στήριξη που παρείχαν και συνεχίζουν να παρέχουν στην κοινή προσπάθεια.  Ιδιαίτερα θα ήθελα να ευχαριστήσω τους δύο συναδέλφους ΠΕ4, που υπηρετούν στο Γυμνάσιο Γλαύκης, Γιώργο Τσικρικώνη και Αλεξάνδρα Κίτσου που με ενθουσιασμό δέχθηκαν να οργανώσουν το πρόγραμμα της επίσκεψης αφιερώνοντας πολύ από τον προσωπικό τους χρόνο για την επιτυχία του σχεδιασμού.

αναγνωστες

 

Copyright © 2009 by ΔΙΔΑΣΚΟΥΜΕ Φ.E. ΣTA ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Template by Blogger Templates | Powered by Blogger