ΕΝΑΣ ΧΩΡΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΑΠΟΨΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ
ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΠΕ4 ΠΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ
ΜΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΧΡΗΣΤΟ ΓΚΟΤΖΑΡΙΔΗ

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ Α΄ΛΥΚΕΙΟΥ

Αγαπητοί συνάδελφοι
Με την ευκαιρία αυτής της επικοινωνίας μας θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη συμμετοχή σας στις πρόσφατες συναντήσεις μας. Ελπίζω οι συζητήσεις μας να βοήθησαν στη κατανόηση της σημερινής πραγματικής κατάστασης στο Λύκειο. Συνοψίζοντας, θα ήθελα να κωδικοποιήσω κάποιες παρατηρήσεις:

1) Στις πρόσφατες οδηγίες για τη διδασκαλία των μαθημάτων του κλάδου προτείνεται για πρώτη φορά και η συζήτηση-παρουσίαση των ενθέτων που περιλαμβάνονται σε κάθε βιβλίο.
Ειδικότερα για τη Φυσική της Α΄ Λυκείου προβλέπεται η αφιέρωση αρκετών ωρών διδασκαλίας για την συζήτηση των ενθέτων στα κεφάλαια της κίνησης και της δυναμικής. Ενισχυτικά προς αυτή τη προσπάθειά σας θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι στο Blog θα βρείτε δύο παρουσιάσεις (http://sciences-thrace.blogspot.com/2009/10/blog-post_1972.html ), που έχουν αναρτηθεί τη προηγούμενη σχολική χρονιά, και αναφέρονται σε θέματα οδηγηκής συμπεριφοράς και χρόνου αντίδρασης οδηγού, τα οποία θα μπορούσε να ενταχθούν ως συνθετικές εργασίες στο σχεδιασμό των μαθημάτων σας. Η προσπάθεια αυτή ας θεωρηθεί ως μία άμεση σύνδεση της σχολικής φυσικής με θέματα από τη καθημερινή ζωή. Σε σχέση με αυτή τη προσπάθειά σας θα σας παρακαλούσα να με κρατάτε ενήμερο.

2) Επίσης, όπως αναφέρεται στις οδηγίες, προτείνεται «περιορισμός της πολυπλοκότητας και του φορμαλισμού των ασκήσεων…». Ενισχύοντας αυτή τη θέση, θα σας πρότεινα να συμπεριλάβετε στο σχεδιασμό σας τη σειρά ασκήσεων που συζητήσαμε κατά τις εαρινές συναντήσεις μας τη προηγούμενη χρονιά και οι οποίες βρίσκονται αναρτημένες στο Blog (http://sciences-thrace.blogspot.com/2010/05/blog-post_18.html ).

3) Αν κάποιοι εκ των συναδέλφων έχουν να προτείνουν ανάλογου τύπου δραστηριότητες θα τους παρακαλούσα να μου τις αποστείλουν με στόχο να κοινοποιηθούν σε όλους μας.

αναγνωστες

 

Copyright © 2009 by ΔΙΔΑΣΚΟΥΜΕ Φ.E. ΣTA ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Template by Blogger Templates | Powered by Blogger