ΕΝΑΣ ΧΩΡΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΑΠΟΨΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ
ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΠΕ4 ΠΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ
ΜΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΧΡΗΣΤΟ ΓΚΟΤΖΑΡΙΔΗ

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΟΠΤΙΚΗΣ ΤΗΣ Γ’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Αγαπητοί συνάδελφοι
Σύμφωνα με την οργάνωση της διδακτέας ύλης που προτάθηκε κεντρικά για την τρέχουσα σχολική χρονιά, σε πολλά σχολεία αυτή θα εξαντληθεί πριν το τέλος της σχολικής χρονιάς. Ήδη σε συζητήσεις μας έχει επισημανθεί το γεγονός, και σε αρκετές περιπτώσεις έχουν προταθεί από συναδέλφους επιπλέον δραστηριότητες. Οι δραστηριότητες αυτές κινούνται προς τη κατεύθυνση των συνθετικών εργασιών και της χρήσης των ΤΠΕ.
Σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να θεωρηθούν και οι παρακάτω προτάσεις.
1.Στη δικτυακή πύλη http://www.osrportal.eu θα βρείτε σειρά από ολοκληρωμένες διδακτικές προτάσεις και δραστηριότητες Οπτικής και όχι μόνο, οι οποίες είναι δομημένες με ενιαίο τρόπο, και οι οποίες έχουν δοκιμαστεί και αξιολογηθεί στη πράξη, ενώ δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερες δυσκολίες κατά την εφαρμογή τους. Χαρακτηριστικά θα πρέπει να αναφερθεί ότι μερικές προτάσεις στηρίζονται στην ψηφιακή και εξ αποστάσεως επίσκεψη σε μουσεία Φυσικών επιστημών και την εξ αποστάσεως εμπλοκή των μαθητών σε δραστηριότητες. Για τη χρήση του υλικού της πύλης, θα πρέπει να γίνει εγγραφή.
2. Επίσης σας προτείνεται μια παρουσίαση για την εξέλιξη των αντιλήψεων του ανθρώπου σχετικά με το φως και τις θεωρίες για τη φύση του φωτός. Η παρουσίαση έχει τον τίτλο: «Ιστορία του φωτός σαν παραμύθι» και μπορεί αν θεωρηθεί ότι αποτελεί εισαγωγικό μάθημα για την Οπτική, ενώ συνεχίζει τη συλλογιστική της αρχής του κεφαλαίου 6 του βιβλίου. Η παρουσίαση μπορεί να προβληθεί και να συζητηθεί σε κάθε τμήμα, χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία από τη πλευρά των μαθητών. Επίσης θα βρείτε και μία παρουσίαση ppt με πρωτότυπες ερωτήσεις και δραστηριότητες σχετικά με την ύλη της Οπτικής,οι οποίες αξιολογούν την προηγούμενη παρουσίαση, αρκετές από αυτές όμως μπορεί να ζητηθούν και αυτόνομα.Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να ανακτήσετε το υλικό από το διαδίκτυο μπορείτε να το ζητήσετε με e-mail.
3.Στα πλαίσια της συνεργασίας μεταξύ εκπαιδευτικών από διαφορετικές ειδικότητες, μπορεί να οργανωθεί μια συνθετική εργασία με θέμα «Η αφή της Ολυμπιακής φλόγας». Η βασική ιδέα της δραστηριότητας βρίσκεται στη σελίδα 127 του σχολικού βιβλίου. Πιο συγκεκριμένα μπορεί να εμπλακούν οι καθηγητές Φυσικής αγωγής στον τομέα της ιστορικής ανασκόπησης της τελετής αφής της φλόγας. Οι καθηγητές Φυσικής μπορεί να φέρουν στο προσκήνιο την Φυσική της τελετής με τη χρήση κοίλων κατόπτρων για την αφή (συνεργασία με τα ΕΚΦΕ) και τέλος μπορεί να αναζητηθεί σχετικό υλικό μέσα από το διαδίκτυο. Η δραστηριότητα μπορεί να έχει διάρκεια δύο διδακτικών ωρών

αναγνωστες

 

Copyright © 2009 by ΔΙΔΑΣΚΟΥΜΕ Φ.E. ΣTA ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Template by Blogger Templates | Powered by Blogger