ΕΝΑΣ ΧΩΡΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΑΠΟΨΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ
ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΠΕ4 ΠΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ
ΜΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΧΡΗΣΤΟ ΓΚΟΤΖΑΡΙΔΗ

Τρίτη 13 Απριλίου 2010

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Αγαπητοί συνάδελφοι Χριστός Ανέστη και Χρόνια πολλά
Καθώς πλησιάζουμε προς τις τελικές εξετάσεις, έρχομαι να επαναφέρω το θέμα της παραγωγής θεμάτων-ερωτήσεων-ασκήσεων για τις εξετάσεις του Μαΐου.

Πολλές φορές κατά τις συναντήσεις μας έχουμε συζητήσει για την σκοπιμότητα να δημιουργηθεί μία τράπεζα «πρωτότυπων» θεμάτων με σκοπό να χρησιμεύσουν ως καθοδηγητής για την σύνταξη των θεμάτων μας για τις τελικές εξετάσεις. Ήδη τα προηγούμενα χρόνια έχουμε κάνει μερικές σχετικές συναντήσεις και έχουμε προσπαθήσει να διαμορφώσουμε θέματα από κοινού.

Ως εξέλιξη των προηγουμένων προσοαθειών μας θα ήθελα να σας κάνω τη παρακάτω πρόταση:
Κάθε ένας συνάδελφος να συντάξει ένα ή περισσότερα θέματα για τα αντικείμενα που διδάσκει και να τα στείλει σε μορφή word στο ΕΚΦΕ της περιοχής του. Εκεί θα γίνει η πρώτη ομαδοποίηση των θεμάτων και μαζί με τα ήδη υπάρχοντα θα δημιουργηθεί ένα μεγάλο αρχείο που θα σταλεί σε όλα τα σχολεία της Θράκης. Τα θέματα στο κεντρικό αρχείο δε θα φέρουν το όνομα του συντάκτη τους αλλά θα αναφέρονται υπό το γενικό τίτλο «Θέματα που προτείνουν οι εκπ/κοι ΠΕ4 της Θράκης»
Οι κανόνες για την εκπόνηση των θεμάτων είναι οι εξής:
1. Το κάθε θέμα θα πρέπει να παρουσιάζει μία σχετική πρωτοτυπία, όπως άλλωστε έχουμε σχεδιάσει σχετικά στις συναντήσεις μας.
2. Θα πρέπει να παρουσιάζει (όπου είναι δυνατόν) αυξανόμενο βαθμό δυσκολίας από υποερώτηση σε υποερώτηση.
3. Ο συντάκτης του θέματος θα πρέπει να το χαρακτηρίσει με τους αριθμούς 1,2, ή 3 ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας του θέματος (3 το δυσκολότερο).
4. Για τα μαθήματα του γυμνασίου σκόπιμο είναι να αποφεύγονται τα θέματα που θυμίζουν Λύκειο, ενώ τα θέματα του Λυκείου (πλην των ασκήσεων) θα ήταν σκόπιμο να παρουσιάζουν ένα σχετικό πλουραλισμό στη διατύπωση ώστε να προσεγγίζουν τη μορφή διατύπωσης των Γυμνασίων.
5. Στόχος κατά τη σύνταξη του κάθε θέματος θα πρέπει να είναι η παροχή όσο το δυνατόν περισσότερων διευκρινήσεων-διευκολύνσεων-υποδείξεων ώστε να μπορέσει να το διαχειριστεί ο κάθε μαθητής με επιτυχία.
Μερικά από τα θέματα αυτά θα ήταν σκόπιμο να συζητηθούν στις συναντήσεις μας που προγραμματίζονται να γίνουν το τελευταίο δεκαήμερο του Απρίλη.

Στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση.

αναγνωστες

 

Copyright © 2009 by ΔΙΔΑΣΚΟΥΜΕ Φ.E. ΣTA ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Template by Blogger Templates | Powered by Blogger