ΕΝΑΣ ΧΩΡΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΑΠΟΨΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ
ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΠΕ4 ΠΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ
ΜΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΧΡΗΣΤΟ ΓΚΟΤΖΑΡΙΔΗ

Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ 50 ΧΡΟΝΩΝ


Σήμερα το απόγευμα έτυχε να παρακολουθήσω πάλι μετά από χρόνια τη γνωστή ταινία «Το ξύλο βγήκε απ΄ τον Παράδεισο». Κλασσική ταινία με εξαιρετικούς χαρακτήρες και πασίγνωστες ατάκες …βεβαίως βεβαίως.
Η ταινία ανήκει σε μία εποχή που η σφαλιάρα έπεφτε σύννεφο και η τιμωρία του τύπου «γράψε 100 φορές τη φράση……» ήταν μέσο σωφρονισμού. Πόσο αλλάξανε οι εποχές!!!!!!!!! Πράγματι αλλάξανε, αλλάξανε και μας κάνουν να βλέπουμε τη ταινία ως εικόνα μιας άλλης εποχής.

Υπάρχει όμως κάτι που επιμένει και ζει και βασιλεύει ακόμη και σήμερα. Και το κακό είναι ότι δε μας προκαλεί εντύπωση όπως το ξύλο και η τιμωρία που ανέφερα παραπάνω. Πιο είναι αυτό που επιμένει;

Μα η γνωστή ατάκα του βεβαίως βεβαίως «έχω παράδοση αυτή την ώρα». Και κάπου αλλού ρωτάνε τον Παπαμιχαήλ «πότε αρχίζεις παραδόσεις;». Δε κάνανε μάθημα λοιπόν κάνανε παράδοση μαθήματος. Συνεπής στο ρόλο τους ως καθηγητές (όχι δάσκαλοι)…… έκαναν παράδοση, έκαναν μία διάλεξη μιας ώρας παρουσιάζοντας απλά ….γνώσεις. Τώρα ποιον ενδιέφεραν αυτές οι γνώσεις και πόση συμμετοχή στο μάθημα, συγγνώμη στην παράδοση, είχαν, δε φαίνεται να απασχολεί κανέναν.

Μήπως αυτό το στερεότυπο εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα 50 χρόνια μετά; Μήπως θεωρείται ακόμη αρκετό για τον διδάσκοντα να μπει στη τάξη να πει το μάθημα, οι μαθητές να τον ακούσουν(;) χωρίς φασαρία, και να βγει στο τέλος της ώρας………. νικητής και τροπαιούχος;

αναγνωστες

 

Copyright © 2009 by ΔΙΔΑΣΚΟΥΜΕ Φ.E. ΣTA ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Template by Blogger Templates | Powered by Blogger